ادب و آداب نماز
حضور شاکرانه و عابدانه در برابر پروردگار، دلى پاک مى خواهد و نیّتى خالص ، زندگى و رفتارى خداپسندانه مى طلبد و معرفتى عمیق و بصیرتى مکتبى . زبانى دور از گناه مى خواهد و چهره اى نیالوده به نافرمانى معبود. توجّه و حضور قلب در نماز، ادب لازم در این عبادت والاست .
امام صادق علیه السلام فرمود: هنگام نماز، از دنیا و آنچه در آن است ماءیوس شو، تمام هدف و توجّت به خدا باشد و یاد روزى باش که در برابر دادگاه عدل الهى قرار مى گیرى .(53)
رعایت آداب ظاهرى و باطنى و شرایط صحّت و قبول و کمال ، عمل را مطلوب خدا مى سازد و نماز را شایسته صعود به درگاه خدا مى سازد.
آداب نماز، که در قالب احکام نماز باید مراعات شود، در هر سه بخش نماز جارى است :
1. مقدّمات نماز، یعنى امورى که باید قبل از شروع به نماز به آن ها پرداخت .
2. مقارنات نماز، یعنى اعمال و آداب متن نماز.
3. تعقیبات نماز، یعنى امور پس از نماز.
نماز اول وقت
حي علي الصلاة
اذان که تمام شد در حال بستن اقامه بودم که زنگ تلفن به صدا درآمد ، قبل از آنکه به سمت تلفن بروم صداي پدر مرحومم در گوش جانم طنين انداز شد : فرزندم اذان هم مثل زنگ تلفني است از جانب بهترين دوست .
وقتي قرآن را قرائت مي کنيم خدا با ما صحبت ميکند و وقتي نماز بپا مي داريم ما با خدا صحبت مي کنيم . بکوشيم اين گفتگوها را عاشقانه برگزار کنيم نه از روي کسالت و بانگ اذان را دعوتنامه اي براي اين ملاقات مهم بدانيم چون نماز اول وقت کار پرکارهاست نه بيکارها ؛ بينديشيم که ازکدام دسته باشيم بهتر است وآيا تا فرصت باقي است بهتر نيست که دعوت نامه هايي را که چندين بار در روز براي ملاقات با آن پروردگارمهربان و بي نياز بنده پرور به دستمان مي رسد جدي بگيريم؟!